Czerwona herbata doda nam zdrowia

czerwonaCzerwona herbata ma naprawdę wielką ilość pozytywnych właściwości albowiem wspomaga odchudzanie a także znacznie obniża cholesterol oraz chroni nasze zęby przed próchnicą.

Herbata czerwona często przez chińczyków nazywana jest smoczą i warto wspomnieć, że niegdyś był to napój po który bardzo często sięgali Polacy, szczególnie w latach PRL – owskiej Polski kiedy to po prostu była najtańsza. W tamtych jednak latach nikt jeszcze nie wiedział, że ta brunatna, pachnąca ziemią herbata ma tak wiele zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu.

Gatunki czerwonej herbaty

Obecnie wyróżnić możemy kilka różnych rodzajów herbat czerwonych, lecz wszystkie z nich należą do herbat półfermentowanych. Ten rodzaj herbaty produkowany jest na ogół w południowych Chinach oraz na Tajwanie.

Odmiana Puszong cechuje się bardzo krótkim procesem fermentacji i na ogół wytwarza się w niej gatunek herbaty jaśminowej. Z kolei odmiana Pu – erh jest uważana za najbardziej skuteczną broń w walce z nadmiarem kilogramów, lecz warto wspomnieć, że nie tylko przechodzi ona proces fermentacji, ale także po nim musi dojrzewać w adekwatnych warunkach. Najdroższe, a zarazem najbardziej luksusowe herbaty tego typu leżakują nawet pięćdziesiąt lat. Ta herbata uważana jest jednak za najbardziej skuteczną jeśli chcemy walczyć ze zbędnymi kilogramami.

Polifenole w walce z kilogramami

Czerwona herbata uważana jest za najlepszą w walce z kilogramami, albowiem procesy fermentacyjne którym podlega wytwarzają w jej składzie enzymy oraz polifenole. To właśnie one mają ogromną ilość właściwości odchudzających, między innymi:

  • Regulują wydzielanie żółci
  • Ułatwiają trawienie
  • Przyśpieszają spalanie tłuszczu
  • Zmieniają tłuszcz w masę mięśniową
  • Obniżają poziom cholesterolu

Warto zaznaczyć, że czerwona herbata zawiera w sobie także wielką ilość związków mineralnych, między innymi manganu, fluoru, wapnia oraz białka, co sprawia, że świetnie wpływa na pracę całego organizmu. Herbata tego typu poprawia także naszą pamięć, normalizuje ciśnienie a także ma właściwości moczopędne. Jak dowodzą ostatnie przeprowadzone badania zmniejsza także ryzyko rozwijania się w organizmie chorób nowotworowych.

Czerwona herbata zawiera również kofeinę, jednakże jej działanie jest nieco inne. Kofeina przyswaja się wolno i dłużej pozostaje w organizmie, dlatego cieszymy się większą dawką energii przez cały dzień. Czerwona herbata ma szereg właściwości pozytywnie oddziałujących na nasz organizm, a co więcej pomaga nam spalić zalegającą tkankę tłuszczową.

sklep.kfd.pl

Bookmark the permalink.

Comments are closed