Herbata biała

herbata białaJest to jedna z droższych herbat, które występują na świecie, a to wynika bezpośrednio z unikalnego procesu zbierania liści tejże herbaty. Krzewy z herbatą są chronione, aby nie padały na nie promienie słońca i aby tym samym w liściach nie dochodziło do zjawiska wytwarzania barwnika. W ten sposób liście herbaty szybko więdną, a po ich wysuszeniu powstaje właśnie unikalna biała herbata. Właściwie zaparzana biała herbata powinna osiągać podczas tego procesu temperaturę w granicach 85-90 stopni. Czas parzenia nie powinien przekraczać 5 minut i tych wartości należy bezwzględnie przestrzegać.

Zalety i walory

Napar z białej herbaty jest bogaty w witaminę C, a więc na pewno znacząco wpływa na naszą odporność. Działanie białej herbaty jednakże nie sprowadza się wyłącznie do wzmacniania naszej odporności. Należy w tym miejscu wskazać również na ochronę przed wolnymi rodnikami, a także ochronę przed ryzykiem wystąpienie choroby nowotworowej u osób obciążonych genetycznie. Jako, że herbata ta zawiera sporo kofeiny, to tym samym można nią zastąpić zwyczaj picia kawy.

Comments are closed