Skażony miód chemią

miód do herbatyWyszło na jaw, że polskie pszczoły zbierają pyłek kwiatowy z zanieczyszczonych pestycydami stref, również w Polsce. Trzeba pamiętać, że z rzeczonego pyłku pszczoły tworzą dla nas miody, a konsumując je spożywamy dodatkowo chemię. Uprzednio tego typu wiadomości były ciągle lekceważone przez ekspertów. Badacze alarmują – mieszanina kilkunastu przeróżnych związków chemicznych jest  zdradliwe niż pojedyncze pestycydy. Ekolodzy zasugerowali jedno z rozwiązań to kontrola zanieczyszczenia regionów, na których są pszczoły. W badanych próbkach ujawniono związki insektobójcze m.in.: chloropyrifos, tiaklpryd, boskalid. Jeśli nie powstrzyma się tego procederu, populacja europejskich pszczół przeraźliwie skurczy się. Łączą się z tym ponadto bezpośrednie konsekwencje dla ludzi, gdyż większość uprawnych roślin zapylana jest przez te pracowite owady. A sytuacja stale się pogarsza. W Stanach i na Starym Kontynencie straty w pogłowiu pszczół dochodzą nawet jednej trzeciej. Dotkliwsza sytuacja ma miejsce w Azji, tam spotyka się tereny pozbawione zupełnie pszczół.

Bookmark the permalink.

Comments are closed