Yerba mate – ciekawostki

Informacje z Yerba Mate Forum: Dzisiejsze metody przygotowania liści do tradycyjnego napoju yerba mate odróżniają się od tych dawniejszych. Jedna z metod nakazywała odcinać gałęzie i wędzić je nad otwartym ogniem. Pozbawia to enzymy zawarte w liściach ich właściwości (same liście stają się kruche i łamliwe), a zielony kolor liści zachowuje się w procesie suszenia (w tej metodzie w końcowym produkcie w ogromnej liczbie przypadków znajdowały się nadpalone kawałki, co nadawało im wędzony posmak).

Z informacji na Forum Yerba Mate: Yerba mate zawiera kofeinę i nie powinna być raczej spożywana przez osoby wrażliwe lub uczulone na kofeinę. Na forum toczy się m.in. dyskusja o tym, że nadmierne spożycie kofeiny nie jest wskazane u osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, wrzody i inne choroby.

Dyskusje na Forum Yerba Mate: W innej metodzie przygotowania yerba mate liście są blanszowane we wrzątku (aby dezaktywować enzymy zawarte w liściach i zmiękczyć ich skórzastą strukturę). Następnie są prażone w dużych garnkach nad ogniem lub w piecu, gdzie produkt finalny to herbata o brązowych liściach.

Zobacz również: Brzoza i sok z brzozy.

Bookmark the permalink.

Comments are closed